Recreo Logo
Loading...

Om oss

Bygg- och anläggningssektorn står för cirka 20 procent av Sveriges klimatutsläpp, material bidrar till en stor del av detta. Dessutom slängs uppemot 14 miljoner ton byggmaterial och rivningsavfall varje år, motsvarande cirka 40 procent av vårt årliga avfall. Varor av hög kvalitet som med enkelhet skulle kunna få ett förlängt liv någon annanstans.

Re-creo startades med målet att bidra till en mer hållbar bygg- och fastighetssektor samtidigt som vi vill hjälpa aktörer, både säljare och köpare, att vinna på svinn. Via vår marknadsplats gör vi det möjligt för er inom branschen att enkelt sälja sådant som annars går förlorat samtidigt som vi erbjuder såväl proffs som hemmasnickare ett smartare, grönare och mer ekonomiskt alternativ till att köpa nytt. Kort och gott är vår ambition att vara hela Sveriges marknadsplats för rest- och överskottsprodukter från bygg- och fastighetssektorn samtidigt som vi tillsammans bidrar till en grönare framtid.

Team photo.

Vad är rest- och överskottsprodukter?

Restprodukter och material är sådant som haft ett tidigare liv och som går att återanvända, i befintligt eller uppgraderat skick. Överskottsprodukter å andra sidan är sådant som blir över i byggverksamheten, det som helt enkelt inte kom till användning. Återbruk av båda kategorierna bidrar till cirkulära materialflöden och minskat avfall och svinn från byggindustrin. Vi på Re-creo vill göra det enkelt för säljare och köpare att hitta varandra för att ni tillsammans ska kunna ta klimatsmarta val samtidigt som ni gör en bra affär. Win-win!

Circular economy.

Gå mot noll för att gå plus

Sverige genomgår just nu en historisk omställning där målet är att bli klimatneutralt till 2045. Givet att bygg- och fastighetssektorn står för cirka 20 procent av de årliga klimatutsläppen behöver vi givetvis vara med på den resan. Dessutom anses klimatsmarta lösningar vara en konkurrensfördel som värderas av marknaden med stor potential att sänka kostnaderna.

Målbilden ställer höga krav på anpassning och förändring inom svenska industrier, detta kan verka kostsamt men mycket pekar på att det finns stora fördelar med att leda utvecklingen. Några av dessa är…

  • Nya affärsmöjligheter.
  • Lägre kostnader från ökad resurs- och materialeffektivitet.
  • Stärkt konkurrenskraft.
  • Ökad försäljning till följd av större efterfrågan från kunder.
  • Högre kravuppfyllelse i upphandlingar.
  • Förstärkt varumärke.
  • Ökad kundlojalitet.
  • Ökad attraktivitet som arbetsgivare.
  • Mer produktiva medarbetare.

En omställning från linjära till cirkulära flöden i form av effektivare resursanvändning, ökad återanvändning och återvinning av material har identifierats som en nyckelfaktor i arbetet mot ett fossilfritt Sverige. Målet är att minimera mängden resurser som lämnar det cirkulära flödet och med det mängden avfall, något som innebär lägre klimatpåverkan samtidigt som det säkrar tillgången till material och håller kostnaderna nere - ett vinnande koncept där vi går mot noll för att gå plus!

Klimatbesparing från återbruk

För varje såld produkt redovisar Re-reo den klimatpåverkan som undviks till följd av återbruket. Detta görs baserat på ett antal antaganden, bland annat att återbruk ersätter behovet av motsvarande ny produkt och på så vis utsläppen kopplade till dess tillverkning och avfallshantering. Här har vi utgått från de rekommendationer som tagits fram av IVL Svenska Miljöinstituet. Förenklat kan klimatbesparingen beskrivas som skillnaden mellan ett linjärt scenario och ett återbruksscenario.

Samtidigt är vi medvetna om att återbruk kan skapa nya utsläpp, bland annat från lagerhållning, rekonditionering och transport. Utredningar har dock visat på att den potentiella klimatpåverkan från återbruksprocessen väldigt sällan överstiger den som undviks till följd av cirkulär konsumtion. För att ge ett exempel kan ett aluminiumfönster transporteras sträckan Stockholm till Aten 15 gånger, dvs 50 400 km, i lastbil innan dess klimatpåverkan överstiger den klimatbesparing som fås av återbruk.

Stockholm

x15 resor

Aten


Här hittar ni oss:

Adress

Fjällbo Breidagård 326
741 77 Uppsala, Sverige

Kontakta oss

info@recreo.se

Vi på Re-creo

  • Hanna Carlzon, CEO
  • Johan Dahl, CTO
  • Filip Karlsson, COO
Recreo Logo